Γιορτές και Πανηγύρεις του Ιερού Ναού

Η εκκλησία της Παναγίας μας σημαιοστολισμένη για την πανήγυρη του δεκαπενταυγούστου

Η εκκλησία γιορτάζει πέντε φορές το χρόνο. Στις 16 Ιανουαρίου, γιορτή της προσκυνήσεως της Τιμίας Αλύσεως του Αποστόλου Πέτρου, πανηγυρίζει το παρεκκλήσιο του Αποστόλου Πέτρου και γίνεται αγρυπνία. Στις 29 Ιουνίου, που η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, πανηγυρίζει το παρεκκλήσιο του Αποστόλου Παύλου και γίνεται αγρυπνία. Στις 15 Αυγούστου, γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γιορτάζει και πανηγυρίζει ο ναός της Παναγίας. Η πανήγυρη αυτή καθιερώθηκε από τότε που η Παναγία έγινε ενοριακός ναός.

Στον εσπερινό της 22ης Αυγούστου. Χοροστατεί ο σημερινός Μητροπολίτης Κυδωνιών κ.κ. Αθηναγόρας

 

Η 23η Αυγούστου, γιορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, «τα εννιάμερα της Παναγίας», όπως συνηθίζει να λέει ο ευσεβής λαός μας, είναι η παλαιά μοναστηριακή πανήγυρη και είναι μία από τις μεγαλύτερες πανηγύρεις σε όλο το νομό της Βοιωτίας. Σύμφωνα με παλιό μοναστηριακό έθιμο, στον εσπερινό της εορτής, στολίζεται μικρός επιτάφιος, όπου τοποθετείται το σώμα της Παναγίας, ψέλνοντας τα εγκώμια της Θεοτόκου, που αναφέρονται στην Κοίμηση και τη Μετάσταση της Παναγίας και γίνεται λιτάνευση του επιταφίου μέχρι την κεντρική πλατεία της ενορίας, όπου ευλογείται η Αρτοκλασία και ο Μητροπολίτης εκφωνεί το θείο κήρυγμα.

Αναπαράσταση του θαύματος της Θεοτόκου στον Ορχομενό στις 10 Σεπτεμβρίου 1943

Η τελευταία γιορτή-πανήγυρη του ιερού ναού, που είναι και η επίσημη γιορτή και πανήγυρη, είναι η 10η Σεπτεμβρίου. Όποιο εκκλησιαστικό ημερολόγιο κι αν ανοίξουμε δε θα βρούμε κάποια γιορτή της Παναγίας που να δικαιολογεί πανηγυρισμούς, αλλά ούτε μνεία γίνεται έστω και κάποιου μικρού γεγονότος που να αναφέρεται στο Θεομητορικό πρόσωπο. Και είναι φυσικό, γιατί η 10η Σεπτεμβρίου είναι η προσωπική μέρα του Ορχομενού και των κατοίκων του, είναι η λαμπρή μέρα που η Σκριπού και η Πετρομαγούλα, ο Ορχομενός και οι κάτοικοί του, σώθηκαν με τη θαυματουργική επέμβαση της Μεγαλόχαρης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Σεπτεμβρίου 1943.

_______________________________________________________________________
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ:                                                Συνέχεια Σε:
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΑΥΜΑ                                             Οι Ακολουθίες της Μεγάλης Πανήγυρης
_______________________________________________________________________

..............................................................................................................................................................
Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *