Οι Ακολουθίες της Μεγάλης Πανήγυρης

Στον εσπερινό της 9ης Σεπτεμβρίου 2013. Χοροστατεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ

Στις 9 Σεπτεμβρίου, 7 η ώρα το απόγευμα, η εκκλησία είναι έτοιμη και στολισμένη για την τρανή γιορτή. Λαός πολύς, οι κληρικοί, ο Επίσκοπος. «Εὐλογητὸς ὁ Θεός ἡμῶν…». Ο Μεγάλος Εσπερινός ξεκινά. Οι ύμνοι του θαύματος, της ωραιότατης ακολουθίας που συνέθεσε ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας π. Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης, αντηχούν για μια ακόμα φορά. Τα μεγάφωνα μεταφέρουν το μήνυμα της σωτηρίας σε όλο τον Ορχομενό. Τα λόγια του Όφμαν, «να τιμάτε και να δοξάζετε τη γυναίκα αυτή που σας έσωσε», γίνονται και πάλι πραγματικότητα. Και η ακολουθία προχωρεί. Μετά ευλογείται η αρτοκλασία. Ακούγεται το κήρυγμα και τέλος «Δι’ εὐχῶν τοῦ Ἁγίου Δεσπότου ἡμῶν…». Ο Εσπερινός τελείωσε. Οι περισσότεροι φεύγουν, γυρίζουν στα σπίτια τους. Κάποιοι όμως περιμένουν. Κάθονται στην εκκλησία, ψέλνουν, δοξολογούν, αναλογίζονται και σκέφτονται εκείνη τη μεγάλη νύχτα.

Από τη βραδινή δοξολογία στο σημείο της Παναγιοφανείας. 9 Σεπτεμβρίου 2012

Στις 9 Σεπτεμβρίου, 12 η ώρα τα μεσάνυχτα, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα. Ο Ορχομενός θυμάται τη σωτηρία του, το μέγα θαύμα. Ψαλμοί και ύμνοι ακούγονται. «Λαὸς Ὀρχομενίων ἐν ὠδαῖς εὐφημήσωμεν ἡμῶν τὴν Πολιούχον καί τοῦ κόσμου προστάτιδα…» Η πομπή σχηματίζεται. Τα λάβαρα, τα εξαπτέρυγα, ο ιερέας, ο λαός του Θεού. Η πομπή ξεκινά. Προχωρεί μέσα στη νύχτα. Όλοι κρατάνε αναμμένες λαμπάδες. Φτάνουν στο σημείο της Παναγιοφανείας. Εκεί που είναι το επιβλητικό και μεγαλόπρεπο προσκυνητάρι. Ο ιερέας «βάζει ευλογητός». Ο κόσμος αρχίζει να ψέλνει την Παράκληση της Παναγίας: «Ἐν ταῖς ἡμέραις ἐκείναις ἀναστάσα Μαριάμ…… Ἄξιον ἐστὶν ὡς ἀληθώς…… Ἔσωσας τὴν πόλιν Ὀρχομενοὺ πυρὸς καὶ σιδήρου τῇ θερμῇ σου ἐπισκοπῇ……» Ψέλνουν όλοι δακρυσμένοι. Νοιώθουν την Παναγία να τους σκεπάζει. Είναι και πάλι εκεί, όπως ήταν και εκείνη τη μεγάλη νύχτα του 1943, τη νύχτα των εξαίσιων θαυμάτων. Η παράκληση τελειώνει. Η πομπή ξαναγυρνά στην εκκλησία της Μεγαλόχαρης. Οι περισσότεροι γυρνάνε στα σπίτια τους. Κάποιοι όμως παραμένουν. Η Ευχαριστία θα συνεχιστεί όλη νύχτα, μέχρι να ξημερώσει.

Στιγμιότυπο από την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. 10 Σεπτεμβρίου 2013

Στις 10 Σεπτεμβρίου, 7 η ώρα το πρωί, το μεσονυχτικό έχει τελειώσει. Τώρα αρχίζει ο Όρθρος. Η εκκλησία είναι ντυμένη στα γιορτινά της. Οι ευσεβείς Ορχομένιοι και οι ευλαβείς προσκυνητές συγκεντρώνονται. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα. Οι κληρικοί υποδέχονται το Μητροπολίτη. Μπαίνουν στο ναό και ντύνονται τα λαμπρά τους άμφια. Ξεκινά η Θεία Λειτουργία. Όλα λαμπρά, όλα όμορφα, όλα ωραία.

Από την πρωινή δοξολογία στο σημείο της Παναγιοφανείας. 10 Σεπτεμβρίου 2009

Φτάνει η ώρα της λιτανείας. Εξαπτέρυγα, λάβαρα, ψάλτες, κληρικοί, ο Επίσκοπος, ο στρατός, η φιλαρμονική και ο λαός του Θεού, όλοι μαζί πορεύονται για μια ακόμα φορά στο σημείο της Παναγιοφανείας. Θα ψαλεί ευχαριστήρια δοξολογία για τη διάσωση της πόλεως. Πορεύονται για να ευχαριστήσουν, να τιμήσουν, να δοξάσουν. Η Παναγία τους παρακολουθεί και προσεύχεται. «Χριστέ μου, κάνε αυτούς τους ανθρώπους να πορεύονται έτσι για τη Βασιλεία Σου, αξίωσέ τους απ’ αυτό τον επίγειο παράδεισο του Ορχομενού να βρεθούν κάποια μέρα στο δικό Σου Παράδεισο, το μόνο αληθινό και πραγματικά ωραίο, στη δικιά σου Βασιλεία». Η δοξολογία τελειώνει. Γυρνάνε πίσω στο ναό. Η πρωινή ακολουθία τελείωσε.

Από τους Χαιρετισμούς και την Παράκληση. 10 Σεπτεμβρίου 2013

Στις 10 Σεπτεμβρίου, 6,30 η ώρα το απόγευμα, οι καμπάνες ηχούν και πάλι χαρμόσυνα. Όλοι στην εκκλησία. Θα ψάλουμε Παράκληση και Χαιρετισμούς στο θαύμα της Μεγαλόχαρης. Θα υμνήσουμε, θα δοξάσουμε και θα ευχαριστήσουμε για μια ακόμα φορά.

_______________________________________________________________________
Επιστροφή Σε:
Γιορτές και Πανηγύρεις του Ιερού Ναού
_______________________________________________________________________

..............................................................................................................................................................
Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *