Η Άμεση Αναγνώριση του Θαύματος

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Συνέσιος (1912-1944)

Το θαύμα της Μεγαλόχαρης το παραδέχθηκαν και το αναγνώρισαν άμεσα και η Εκκλησία και η Πολιτεία, όπως και σύσσωμος ο λαός του Ορχομενού. Ο τότε Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Συνέσιος, η ίδια η κεφαλή της τοπικής εκκλησίας, αναγνώρισε έμπρακτα το μεγάλο θαύμα της Θεομήτορος. Ο ίδιος εκοιμήθη στις 27 Φεβρουαρίου 1944, πριν καν ολοκληρωθεί μισός χρόνος από τα γεγονότα του θαύματος κι όμως στις τελευταίες αυτές στιγμές της ζωής του, πρόλαβε να συνθέσει το πρώτο απολυτίκιο του θαύματος, που ψάλθηκε για πρώτη φορά στην πρώτη επέτειο του θαύματος, στις 10 Σεπτεμβρίου 1944.

Το εικονοστάσι στο σημείο της Παναγιοφανείας

Ο λαός του Ορχομενού, έμαθε και πίστεψε στη σωτηρία του από το θαύμα της Παναγίας, από την πρώτη στιγμή που ο Γερμανός αναφώνησε «Αυτή η γυναίκα σας έσωσε, να την τιμάτε και να την δοξάζετε». Στο σημείο της Παναγιοφανείας, οι Ορχομένιοι ανέγειραν επιβλητικό και μεγαλόπρεπο προσκυνητάρι, στο οποίο τοποθέτησαν ωραιότατη εικόνα, στην οποία απεικονίζεται το θαύμα της Παναγίας. Στη βάση του βρίσκεται εντοιχισμένη μια μαρμάρινη πλάκα που γράφει:

 

                «ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Η μαρμάρινη επιγραφή στο σημείο του θαύματος

ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ ΣΤΡΑΤΗΓΩ ΚΑΙ ΘΕΟΜΗΤΟΡΙ ΑΝΘ’ ΩΝ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΣΚΡΙΠΟΥΣ – ΠΕΤΡΟΜΑΓΟΥΛΑΣ ΕΙΡΓΑΣΑΤΟ ΔΙΑΣΩΣΑΣΗ ΑΥΤΗΝ ΕΚ ΒΕΒΑΙΟΥ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΕΝ ΕΤΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗΣ 1943 ΜΗΝΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΩ 9η ΩΡΑ ΔΕ ΔΩΔΕΚΑΤΗ 12η ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟΥ ΕΚ ΤΩΝ ΒΑΝΔΑΛΙΚΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΡΔΩΝ ΕΥΛΑΒΩΣ ΑΝΑΤΙΘΕΜΕΘΑ ΤΗΝΔΕ ΤΗΝ ΣΤΗΛΗΝ ΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ ΦΟΡΟΝ ΑΠΕΙΡΟΥ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ. ΟΙ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΝΤΕΣ ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΚΡΙΠΟΥΣ ΠΕΤΡΟΜΑΓΟΥΛΑΣ»Το 1950, όταν πια η κοινότητα της Σκριπούς ενώθηκε με τη διπλανή κοινότητα της Πετρομαγούλας και αποτέλεσαν το σημερινό Δήμο του Ορχομενού, το τότε Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε σε σχετικό ψήφισμά του:

«ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ συνεδρίασαν σήμερον τὴν 21ην Σεπτεμβρίου τοῦ ἔτους 1950 ἐν τῷ Δημαρχιακῷ καταστήματι περὶ ὥραν 5ην μ.μ. ΕΠΑΛΗΘΕΥΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ τ’ ἀνωτέρω γεγονὸς κλίνει εὐλαβῶς γόνυ καὶ ἐκφράζει ἀπείρους εὐχαριστίας του πρὸς τὴν Σώτειρα Ὑπέρμαχον Στρατηγὸν καὶ Προστάτιδα τῆς πόλεως Ὀρχομενοὺ Ὑπεραγίαν Θεοτόκον.

Εἰς βεβαίωσιν ὑπογράφεται

   Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ                                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Μ. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ                                      Β. ΑΛΙΦΕΡΗΣ

ΤΑ ΜΕΛΗ

Μ. ΜΕΤΤΑΣ, Σ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, Δ. ΒΟΥΤΣΑΣ, Κ. ΚΛΑΡΟΥΔΑΣ, Λ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ, Σ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, Β. ΖΑΝΝΙΑΣ, Δ. ΔΟΥΜΑΣ, Ν. ΚΡΑΒΑΡΙΤΗΣ, Δ. ΖΥΓΟΥΡΑΣ, Λ. ΚΟΥΡΟΣ»

Μεταγενέστερο Δημοτικό συμβούλιο ονόμασε το δρόμο που ξεκινά από την εκκλησία της Παναγίας και φθάνει μέχρι το σημείο της Παναγιοφανείας, σε «οδό 10ης Σεπτεμβρίου».

_______________________________________________________________________
Επιστροφή Σε:                                                   ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ:
Η Καθιέρωση της Εορτής του Θαύματος                             ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
_______________________________________________________________________

..............................................................................................................................................................
Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *