Η Καθιέρωση της Εορτής του Θαύματος

Ο αείμνηστος π. Σεραφείμ μαζί με τον τότε επίτροπο Γεώργιο Ταμπρατζή κρατούν την εικόνα του θαύματος

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1944, στην πρώτη ετήσια επέτειο του θαύματος γίνεται και η πρώτη ευχαριστήρια ακολουθία, πριν ακόμα αποχωρήσουν πλήρως οι Γερμανοί από τον Ελλαδικό χώρο. Όλος ο Ορχομενός είναι εκεί. Ο ίδιος ο Όφμαν με τους Γερμανούς του είναι παρόντες. Ο καλλίφωνος παπά-Σεραφείμ Παπαπαναγιώτου, εφημέριος του ναού της Παναγίας, ψέλνει για πρώτη φορά τον πρώτο ύμνο του θαύματος που συνέθεσε ο τότε Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, ο Τηνιακός επίσκοπος Συνέσιος, κατ’ απομίμηση του απολυτικίου της ευρέσεως της ιερής εικόνας της Παναγίας της Τήνου:

«Λαὸς Ὀρχομενίων ἐν ὠδαῖς εὐφημήσωμεν, ἡμῶν τὴν Πολιοῦχον καὶ τοῦ κόσμου Προστάτιδα· πηγὴ γὰρ τῶν θαυμάτων νῦν ἡμῖν ἡ πάνσεπτος ἀναδέδεικται εἰκὼν τῆς Ἀχράντου Θεοτόκου· διόπερ ἅπαντες ταύτῃ ἀναβοήσωμεν· χαῖρε τῶν Σέ τιμώντων ἡ ἐλπίς· χαῖρε ἡμῶν τὸ κραταίωμα· χαῖρε ἡ τοῦ πυρὸς τὸν Ὀρχομενὸν ἀπαλλάξασα.».

Δέησις στο προαύλιο της Παναγίας. Αριστερά φαίνεται ο π. Σεραφείμ Παπαπαναγιώτου και δεξιά ο π. Μάρκος Αρμακόλας

Τελειώνει ο παπά-Σεραφείμ και αρχίζει ο μουσικολογιώτατος παπά-Μάρκος, εφημέριος του Ευαγγελιστή Λουκά. Ψέλνει έναν δικό του ύμνο, ένα απολυτίκιο που συνέθεσε ο ίδιος για την Παναγία:

«Ὑπέρμαχος ἄριστος Ὀρχομενίου λαοῦ ἐδείχθης Πανάμωμε τὰς τῶν ἐχθρῶν μηχανὰς εἰς τέλματα στήσασα· ἔδειξας ὅτι ἰσχύει τῶν Ελλήνων ἡ πίστις· ἔδειξας ὅτι ὑπάρχεις τῆς φυλής ἡμῶν Προστάτις· δι’ ὃ σε καὶ τιμῶμεν ἀεὶ Θεομακάριστε.»

Ο χορός των ιεροψαλτών επαναλαμβάνει «Λαὸς Ὀρχομενίων…» και στο τέλος οι δύο ιερείς μαζί καταλήγουν με το κοντάκιο, που και πάλι συνέθεσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Συνέσιος:

«Προθέσεις βαρβάρων δεσμεύουσα καὶ λύτρωσιν λαοῦ σου παρέχουσα Θεοτόκε Μαρία, ὑμνοῦσὶ Σε Ὀρχομένιοι, ὅτι πόλιν αὐτῶν ἐφύλαξας ἐξ ὀλέθρου πολεμίων. Δι’ ὃ Σέ ἀνυμνοῦμεν· χαῖρε ἡ ἀκοίμητος φρουρὸς τοῦ Ὀρχομενοὺ καὶ προστάτρια.»

Η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας

Η Παναγία γιορτάζει. Τα πρόσωπα των Ορχομενίων λάμπουν. Οι καρδιές ευφραίνονται. Το ήξεραν από πάντα, αλλά τώρα πια μπορούν να βροντοφωνάζουν. Έχουν μεγάλο προστάτη, έχουν μεγάλο μεσίτη, έχουν μεγάλο φύλακα, την ίδια τη Μάνα του Θεού, αυτή που από δω και μπρος θα τη λένε Πολιούχο και Σώτειρα Ορχομενίων, αυτή που πάντοτε θα φυλάσσει και θα προστατεύει τον Ορχομενό και τους κατοίκους του.

Έτσι ξεκίνησε η μεγάλη γιορτή και πανήγυρη της 10ης Σεπτεμβρίου, έτσι άρχισαν οι Ορχομένιοι να γιορτάζουν, να τιμούν και να δοξάζουν την Παναγία και έτσι ξεκίνησε ο Γερμανός αξιωματικός Όφμαν να έρχεται κάθε χρόνο στον Ορχομενό και να ‘ναι παρών στη μεγάλη γιορτή, στην τρανή πανήγυρη της Παναγίας.

_______________________________________________________________________
Επιστροφή Σε:                                                                                                    Συνέχεια Σε:
Η Μεσιτεία της Θεοτόκου                                             Η Άμεση Αναγνώριση του Θαύματος
_______________________________________________________________________

..............................................................................................................................................................
Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *