Ο Μεγάλος Σεισμός και η Αποκατάσταση του Ναού

Εμφανείς φθορές στο κεντρικό ιερό βήμα μετά το σεισμό του 1894

Δυστυχώς, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της εκκλησίας ως ενοριακού ναού και συγκεκριμένα το 1894 έγινε ένας μεγάλος σεισμός από τον οποίο η εκκλησία έπαθε πάρα πολλές ζημιές. Δημιουργήθηκαν πολλές ρωγμές, ιδίως στην οροφή, και ένα μέρος από τον τρούλο κατέρρευσε.

Τη νύχτα που έγινε ο σεισμός, υπάρχει μία ιστορία που την διηγήθηκαν στον σημερινό εφημέριο π. Χαράλαμπο δύο γέροντες. Ο ίδιος ο π. Χαράλαμπος αναφέρει:

Εμφανείς ρωγμές στην οροφή του ναού που προκλήθηκαν από το σεισμό

«Ήτανε 25 Ιουλίου 1982. Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος, νέος τότε Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας με χειροτόνησε Ιερέα στον ναό της Παναγίας. Θυμάμαι 12.05 το μεσημέρι τέλειωσε η ακολουθία, είπε το «Δι’ εὐχῶν» ο Μητροπολίτης. Ήταν κόσμος πολύς, χαιρετούσαν για ώρα πολλή και στο τέλος ήρθαν δυο γέροντες που φαινόντουσαν ότι ήταν πάρα πολύ ηλικιωμένοι. Μου συστήθηκαν βέβαια, μου είπαν ότι ο ένας ήταν 97 ετών και ο άλλος 102 και ήρθαν στην εκκλησία γιατί ήθελαν να δώσουν τα συγχαρητήρια στον καινούριο ιερέα που χειροτονήθηκε. Αφού μου ευχήθηκαν να πάρω τα χρόνια τους και να είμαι πολλά χρόνια ιερέας στην Παναγία, μου λένε «Θα σου πούμε και μια ιστορία που εμείς τη ζήσαμε σαν μικρά παιδιά» και μου είπαν ότι τη νύχτα εκείνη που έγινε ο σεισμός, εκεί που έσμιγε η νύχτα με την αυγή, ακούστηκε σε όλο το χωριό μία γυναίκα, η οποία έκλαιγε και φώναζε και έλεγε «Σπιτάκι μου σε έχασα απόψε, γιατί πήγα να σώσω τα καράβια». Και συνέχισαν οι γέροντες «Όλο το χωριό μικροί και μεγάλοι είπαμε ότι αυτή η φωνή είναι της Παναγίας, η οποία κλαίει για την κατεστραμμένη εκκλησία της».

Ο ναός της Μεγαλόχαρης πλήρως εγκαταλελειμμένος μετά το σεισμό

Η εκκλησία, μετά το σεισμό, εγκαταλείφθηκε. Λειτουργούσαν μόνο στις 23 Αυγούστου, που ήτανε η μεγάλη πανήγυρη της Παναγίας, και έμπαιναν μέσα στο ναό μόνο οι πλέον θαρραλέοι, λόγω του φόβου κατάρρευσης. Στα χρόνια που η εκκλησία

εγκαταλείφθηκε, οι βροχές και η υγρασία που χαρακτηρίζει την περιοχή, κατέστρεψαν τις περισσότερες από τις τοιχογραφίες που είχαν γλιτώσει από τη φωτιά του Τούρκου πασά, αλλά και από τον σεισμό αυτόν καθεαυτόν. Ο καλός όμως Θεός έφερε στον Ορχομενό τη γυναίκα του μεγάλου εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, την Έλενα. Η αείμνηστη Έλενα εντυπωσιάστηκε πάρα πολύ από την εγκαταλελειμμένη και τραυματισμένη από το σεισμό εκκλησία και μεσολάβησε στο σύζυγό της, τον δημιουργό της Ελλάδας των πέντε θαλασσών και των δύο ηπείρων, για να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές.

Βόρεια όψη του ναού της Θεοτόκου, κατά την αποκατάσταση του ναού από το μεγάλο σεισμό

Έτσι το 1926 η Παναγία κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο και με τη βοήθεια του εφημερίου π. Ιωάννη Λάμπρου και των επιτρόπων Κωνσταντίνου Πετράκου, Κωνσταντίνου Ταμπρατζή, Ιωάννη Μπέσσα, Θεοδώρου Κλαρούδα και Νικολάου Περλεπέ ξεκίνησαν οι επισκευές από τον αείμνηστο Αναστάσιο Ορλάνδο, που ολοκληρώθηκαν το 1940 με το κτίσιμο του νέου καμπαναριού. Ο Αναστάσιος Ορλάνδος χάλασε τις δύο εξωτερικές αντηρίδες, έριξε εσωτερικά τσιμεντένιες κολώνες, γκρέμισε και αναστήλωσε το μισοκατεστραμμένο τρούλο, γκρέμισε το παλιό Ηγουμενείο και έκανε και άλλες επισκευές σε άλλα μέρη του ναού. Βέβαια, σήμερα πολλοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι κάποιες από τις εργασίες αυτές χάλασαν τον ρυθμό του ναού. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντηρήσεως και αναστηλώσεως του ναού, η Παναγία παραδόθηκε και πάλι στους κατοίκους της Σκριπούς και έκτοτε λειτουργεί σαν ενοριακός ναός, συνεχίζοντας να προσφέρει στο λαό του Ορχομενού και ανακουφίζοντας αμέτρητες ψυχές με το θυσιαστήριο του, που λειτουργεί συνεχώς για 1140 και πλέον χρόνια.

_______________________________________________________________________
Επιστροφή Σε:                                                                                                    Συνέχεια Σε:
Η Εκκλησία ως Ενοριακός Ναός                                                     Η περίοδος 1855 – 1995
_______________________________________________________________________

..............................................................................................................................................................
Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *