Η περίοδος 1855 – 1995

Από τότε που η Παναγία έγινε ενοριακός ναός υπηρέτησαν σε αυτή σαν εφημέριοι οι εξής: ιερέας π. Γεώργιος Οικονόμος, ιερέας π. Θεοδόσιος Παπαγιαννάκης ή Παπαθεοδοσίου, ιερέας π. Θωμάς Καταρραχιάς, αρχιμανδρίτης π. Αγαθάγγελος Καππάκας, ιερέας π. Ιωάννης Λάμπρου, ιερέας π. Σεραφείμ Παπαπαναγιώτου, αρχιμανδρίτης π. Κλήμης Φιλίππου, αρχιμανδρίτης π. Χριστόφορος Καραμαγκιώλης, ιερέας π. Μιχαήλ Λινοξυλάκης, ιερέας π. Νικόλαος Βήττας και ο σημερινός εφημέριος π. Χαράλαμπος Χατζηχαραλάμπους.

π. Γεώργιος
Οικονόμος
(1858-1904)

π. Θεοδόσιος
Παπαγιαννάκης
(1905-1908)

π. Θωμάς
Καταρραχιάς
(1908-1926)

π. Ιωάννης
Λάμπρου
(1927-1940)

π. Σεραφείμ
Παπαπαναγιώτου
(1940-1966)

Από το 1980 μέχρι και το 1955 στα εκκλησιαστικά συμβούλια υπηρέτησαν οι: Ευστάθιος Βήττας, Ιωάννης Τζαβάρας, Αναστάσιος Μερτζάνης, Αθάμας Κολοβός, Δημήτριος Αγραφιώτης, Αθανάσιος Ρέππας, Νικόλαος Ασημάκης, Κλεόπας Κανάρης, Νικόλαος Μιμίκος, Ευστάθιος Κραβαρίτης, Αργύριος Ρέππας, Κωνσταντίνος Περλεπές, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Λάμπρος Μπακλαβάς, Κωνσταντίνος Καλαμάρας, Κωνσταντίνος Μελετίου, Παναγιώτης Καράλης και Κωνσταντίνος Μεργιάννης, ενώ στο Σύνδεσμο Αγάπης της ενορίας «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» υπηρέτησαν οι: Ζάχαρη Ελένη, Ασημάκη Κλεοπάτρα, Μοιρογιάννη Αθηνά, Μερτζάνη Ασημίνα, Τζαβάρα Φιλιώ, Μπανδήλα Ευσταθία, Ρέππα Αθανασία, Ραζακιά Τριάδα, Τζαβάρα Παρασκευή, Ζαννιά Κερασούλα, Παπουτσή Αναστασία, Ταμπρατζή Αικατερίνη, Ταμπρατζή Θεοδώρα, Ζαννιά Μαρία και πρεσβυτέρα Χατζηχαραλάμπους Μαρία.

Ο εφημέριος, οι επίτροποι, οι ψάλτες, οι νεωκόρες και ο Σύνδεσμος Αγάπης, με μέλη των οικογενειών τους στο προαύλιο του ναού της Παναγίας, 1994

Όλοι οι ανωτέρω, που υπηρέτησαν στα εκκλησιαστικά συμβούλια και στο Σύνδεσμο Αγάπης από το 1980 μέχρι και το 1995, αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση και εγκαρτέρηση για την αξιοποίηση και προβολή του ιερού προσκυνήματος της Μεγαλόχαρης και υποβλήθηκαν σε πολλούς κόπους και μεγάλες θυσίες για να ξαναπάρει η Παναγία η Σκριπού την παλιά της αίγλη και δόξα. Στις μέρες τους και με την οικονομική βοήθεια και συμπαράσταση των αγαπημένων ενοριτών, αλλά και όλων των ευσεβών Ορχομενίων, έγινε συντήρηση του παλιού ξυλόγλυπτου τέμπλου και των παλαιών εικόνων, κατασκευάστηκαν ωραιότατα ξυλόγλυπτα προσκυνητάρια, στασίδια και θαυμάσιες βυζαντινές εικόνες, εξοπλίστηκε ο ιερός ναός με θαυμάσια ασημένια σκεύη, πλακοστρώθηκε το προαύλιο και φυτεύτηκαν πολλά δέντρα και λουλούδια, έγινε συντήρηση των παλιών κελιών της Μονής, τα οποία διαμορφώθηκαν σε ενοριακή δανειστική βιβλιοθήκη και βιντεοθήκη, σε γραφείο και εξομολογητήριο και σε αίθουσα όπου γίνονται οι συνάξεις των κατηχητικών και των κύκλων, ομιλίες και άλλες ενοριακές εκδηλώσεις και όπου το εκκλησιαστικό συμβούλιο κι ο Σύνδεσμος Αγάπης δέχονται τους ευλαβείς προσκυνητές με πολλή αγάπη και εξακολουθούν να εφαρμόζουν την παραδοσιακή μοναστηριακή φιλοξενία.

_______________________________________________________________________
Επιστροφή Σε:                                                                                                    Συνέχεια Σε:
Ο Μεγάλος Σεισμός και η Αποκατάσταση του Ναού    Ο Βάρβαρος κι Ανίερος Εμπρησμός
_______________________________________________________________________

..............................................................................................................................................................
Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *