Η Ιστορία του Μοναστηριού

Η πύλη του μοναστηριού όπως αυτή σώζεται σήμερα

Η εκκλησία της Παναγίας για εκατοντάδες χρόνια ήταν καθολικό ανδρικού μοναστηριού, της Μονής Σκριπούς. Μάλιστα μέχρι σήμερα σώζεται η ωραιότατη πύλη του μοναστηριού και μια πτέρυγα από τα παλιά κελιά της Μονής. Για την ιστορία του μοναστηριού δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πάρα πολλά πράγματα, αλλά έχουμε κάποιες σκόρπιες πληροφορίες.

Βορειοδυτική όψη του μοναστηριού. Φωτογραφία από τα τέλη της δκαετίας του ’20

Ήταν πάντοτε ανδρικό μοναστήρι και ήταν το πνευματικό κέντρο όλης της περιοχής. Είναι αξιοσημείωτο ότι, ενώ ο Ορχομενός ήταν η λαμπρότερη πόλη της επαρχίας Λιβαδειάς, ποτέ δεν έγινε έδρα επισκοπής, όπως έγιναν μικρές και λιγότερο σπουδαίες πόλεις της περιοχής και αυτό, γιατί η μεγάλη αίγλη και δόξα της Μονής καθιστούσε περιττή τη δημιουργία επισκοπής. Η τεράστια περιουσία του μοναστηριού του έδινε τη δυνατότητα να αναπτύσσει σημαντικότατο έργο. Αναφέρεται ότι μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας βρέθηκαν στην κατοχή της Μονής Σκριπούς εξήντα χιλιάδες στρέμματα γης. Βέβαια, αυτή η περιουσία δεν υπάρχει πια, γιατί κατά καιρούς μοιράστηκε στους ακτήμονες της περιοχής. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Ορχομενού έχουν κτήματα που άνηκαν στην Παναγία και στα οποία πολλοί έκτισαν ωραιότατες κατοικίες. Μάλιστα, σε κτήματα της Παναγίας έγινε το στάδιο και τα δύο κλειστά γυμναστήρια και κτίσθηκαν τα δύο Γυμνάσια, το Λύκειο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο. Ακόμα, σε χιλιάδες στρέμματα της Μονής δημιουργήθηκε από Σαρακατσάνους το χωριό Διόνυσος. Για τα κτήματα αυτά η Μονή δεν εισέπραξε ποτέ το παραμικρό χρηματικό αντίτιμο.

Ζευγάρι πελαργών στον τρούλο του ναού της Παναγίας της Σκριπούς

Αναφέρεται ότι ο μεγάλος φιλέλληνας Μπάιρον, ο λόρδος Βύρων, επισκέφθηκε τη Μονή Σκριπούς και εντυπωσιάστηκε πάρα πολύ από τον τότε ηγούμενο. Πρόκειται για τον ηγούμενο Νικηφόρο,  πολύ μορφωμένο άνθρωπο με ευρύτητα πνεύματος και μεγάλη ακτινοβολία, ο οποίος πρόσφερε πάρα πολλά στον αγώνα του επαναστατημένου γένους, ιδιαίτερα μετά την καταστροφή της Μονής στην περιοχή του Μοριά.

_______________________________________________________________________
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ:                                                Συνέχεια Σε:
Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ                                            Η Περίοδος της Τουρκοκρατίας
_______________________________________________________________________

..............................................................................................................................................................
Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *