Τα χρόνια του Μοναστηριού μετά την Απελευθέρωση

Μετά την απελευθέρωση ορισμένοι μοναχοί γύρισαν στο μοναστήρι, ενώ άλλοι, όπως και ο ηγούμενος Νικηφόρος αποφάσισαν να μείνουν στο Μοριά. Καθήκοντα ηγουμένου ανέλαβε ο Δαμασκηνός, ο οποίος επισκέφθηκε στην Ηλεία, τον πρώην ηγούμενο Νικηφόρο για να παραλάβει τα άγια λείψανα και τα κειμήλια της Μονής, τα οποία είχαν πάρει μαζί τους οι μοναχοί.

Στα χρόνια της Βαυαροκρατίας επισκέφθηκε το μοναστήρι ο τότε βασιλιάς της Ελλάδα Όθωνας. Η επίσκεψη αυτή δείχνει ότι και μετά την απελευθέρωση το μοναστήρι διατηρούσε την αίγλη του και τη φήμη του.

Ο αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν. Ελαιογραφία του S. Hodges, 1877

Στο μοναστήρι της Σκριπούς φιλοξενήθηκε και ο μεγάλος Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν, ο οποίος αναφέρεται με πολύ κολακευτικά λόγια στον Ηγούμενο του μοναστηριού Θεοδόσιο, στα χρόνια του οποίου, σχετικές επιγραφές αναφέρουν ότι έγιναν σημαντικά έργα στο χώρο της Μονής. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Φιλοξενήθηκα στο Μοναστήρι της Παναγίας της Σκριπούς και κάθε απόγευμα, πίναμε τον καφέ μας μαζί με τον αγαθό ηγούμενο Θεοδόσιο, κάτω από το μεγάλο κυπαρίσσι το οποίο βρίσκεται κοντά στην είσοδο της Παναγίας.» Πρόκειται για το ίδιο κυπαρίσσι που σώζεται στον προαύλιο χώρο της Παναγίας μέχρι και σήμερα.


Η διάλυση του μοναστηριού και η αποχώρηση των μοναχών

Όσιος Σεραφείμ Δομβούς. Ο προορισμός των τελευταίων μοναχών που εγκατέλειψαν το μοναστήρι

Στα χρόνια που ακολούθησαν το μοναστήρι διαλύθηκε και έγινε μετόχι της Μονής του Οσίου Σεραφείμ Δομβούς. Τα χρόνια αυτά ήταν χρόνια δίσεκτα για την εκκλησία της Παναγίας. Η Μονή του Οσίου Σεραφείμ δεν ενδιαφερόταν για το μετόχι της και αδράνησε εγκληματικά κατά την εποχή της απαλλοτρίωσης της περιουσίας της Σκριπούς με αποτέλεσμα να απαλλοτριωθεί ακόμα και ο ζωτικός χώρος που περιβάλλει την εκκλησία της Παναγίας. Μετά την απαλλοτρίωση των κτημάτων η τοπική εκκλησιαστική αρχή, ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, αποφάσισε να παραχωρηθεί ο ναός της Παναγίας στους ενορίτες της κοινότητας Σκριπούς και έτσι η Παναγία έγινε ενοριακός ναός της Σκριπούς.

Η μικρή εφέστεια εικόνα της Κοιμήσεως, όπως αυτή διατηρείτε σήμερα στο ναό

Τότε οι τελευταίοι μοναχοί αποχώρησαν από τον Ορχομενό παίρνοντας μαζί τους όλα τα άγια λείψανα, τα ιερά κειμήλια και πολλές εικόνες, που σήμερα βρίσκονται στην Ιερά Μονή του Οσίου Σεραφείμ. Στην εκκλησία της Παναγίας έμειναν μόνο δύο αντικείμενα. Το πρώτο είναι μια μικρή εικόνα της Κοιμήσεως, η εφέστεια όπως θα λέγαμε εικόνα του ναού. Το δεύτερο κειμήλιο είναι ένα χρυσό δισκοπότηρο, το οποίο για λόγους ασφαλείας φυλάσσεται εκτός ναού. Το δισκοπότηρο αυτό ήτανε δωρεά κάποιου πιστού, ο οποίος ανορθόγραφα έγραψε γύρω-γύρω στη βάση του: «τοῦτο τὸ δισκοπότηρο ἴνε τῆς Παναΐας καὶ ὅποιος τὸ πάρει τὴν κατάρα της νὰ ‘χει.». Φαίνεται πως ακόμα και οι πατέρες δεν διανοήθηκαν να πάρουν μαζί τους το δισκοπότηρο κι έτσι παρέμεινε στην εκκλησία.

_______________________________________________________________________
Επιστροφή Σε:                                                                                                    Συνέχεια Σε:
Η Περίοδος της Τουρκοκρατίας                                          Η Εκκλησία ως Ενοριακός Ναός
_______________________________________________________________________

..............................................................................................................................................................
Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *