Η Ανέγερση του Ναού

Παναγία η Σκριπού-04

Ο ναός εξωτερικά

Το 867 μ.Χ. ο Βασίλειος Α΄ ο Μακεδόνας ανέρχεται στο βασιλικό θρόνο της Βασιλεύουσας. Μια νέα περίοδος ακμής και δόξας ξεκινά για τη Βυζαντινή αυτοκρατορία, η οποία ήδη από τα χρόνια των Ισαύρων είναι διαιρεμένη σε πολλές επαρχίες, τα θέματα. Ο λαμπρός αξιωματούχος του Βυζαντίου Λέων ο Πρωτοσπαθάριος, επίτροπος της βασιλικής περιουσίας και διαχειριστής των βασιλικών κτημάτων, διορίζεται διοικητής του θέματος της Ελλάδος, που είχε τότε πρωτεύουσά του τη Θήβα της Βοιωτίας. Ο ερχομός του στην Ελλάδα είναι μεγάλη ευλογία για την επαρχία του, αλλά μεγαλύτερη ευλογία για τον Ορχομενό της Βοιωτίας κι αυτό γιατί ο Ορχομενός ήταν τσιφλίκι του Βυζαντινού αξιωματούχου και τον επισκεπτόταν τακτικά με την οικογένειά του για να ξεκουραστεί από τα υψηλά καθήκοντα της διοικήσεως.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου (Εφέστεια)

Η Εφέστεια εικόνα της Κοιμήσεως που σώζεται στο ναό

Στην τωρινή τοποθεσία της Παναγίας υπήρχε ερειπωμένη παλαιοχριστιανική εκκλησία. Ευσεβής παράδοση, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, αναφέρει ότι η Παναγία έκανε κάποιο θαύμα στη γυναίκα του Λέοντα κι εκείνος, θέλοντας να ευχαριστήσει τη Θεοτόκο, έκτισε ένα μεγαλόπρεπο τρισυπόστατο ναό, σκεπάζοντας δηλαδή κάτω από μία σκεπή τρεις εκκλησίες. Τον θαυμάσιο αυτό ναό ο Λέων τον αφιέρωσε στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στον Απόστολο Πέτρο και στον Απόστολο Παύλο. Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθηκε το 874μ.Χ., όπως μαρτυρούν οι κτητορικές επιγραφές του ναού.


_______________________________________________________________________
Συνέχεια Σε:
Αρχιτεκτονικός Ρυθμός
_______________________________________________________________________

..............................................................................................................................................................
Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *