Το όνομα της Εκκλησίας – «Παναγία η Σκριπού»

Κεντρική Κτητορική Επιγραφή-01

Τμήμα της Κτητορικής Επιγραφής του κυρίως ναού

Η Εκκλησία είναι γνωστή με το όνομα «Παναγία η Σκριπού». Η λέξη Σκριπού προέρχεται από τη λατινική λέξη scriptus – scripta, που σημαίνει γραμμένος – γραμμένη. Το όνομα αυτό προέκυψε από το πλήθος των επιγραφών που είναι εντοιχισμένες εσωτερικά και εξωτερικά στο ναό. Οι επιγραφές αυτές, είτε είναι κτητορικές, είτε είναι ειδωλολατρικές, επάνω σε πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν σαν αγκωνάρια για την ανέγερση του ναού της Μεγαλόχαρης.

Χάρτης Βοιωτίας

Χάρτης στον οποίο η περιοχή αναφέρεται ως Σκριπού. Η ονομασία «Σκριπού» υποκαθιστά για πρώτη φορά την ονομασία «Ορχομενός» σε χάρτη της Βοιωτίας κατά την Φραγκοκρατία, ενώ εμφανίζεται και σε χρυσόβουλο λόγο του Κομνηνού Δούκα Αγγέλου το 1272

Η φήμη της εκκλησίας ήταν τόσο μεγάλη που, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, σταμάτησε να χρησιμοποιείται το όνομα Ορχομενός και η γύρω περιοχή ονομάστηκε Σκριπού από το όνομα της εκκλησίας. Ενώ λοιπόν,  όταν κτίστηκε η εκκλησία η περιοχή εξακολουθούσε να λέγεται Ορχομενός, στα υστεροβυζαντινά χρόνια και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, δεν αναφερόταν πια το όνομα Ορχομενός, αλλά η περιοχή ήτανε γνωστή ως Σκριπού.

_______________________________________________________________________
Επιστροφή Σε:                                                                                                    Συνέχεια Σε:
Αρχιτεκτονικός Ρυθμός                                                                    Οι Επιγραφές του Ναού
_______________________________________________________________________

..............................................................................................................................................................
Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *