Γενικές Πληροφορίες για τον Ορχομενό

Οι φυσικές ομορφιές  και οι ωραίοι άνθρωποι του Ορχομενού

Πηγές Χαρίτων

Οι Πηγές των Χαρίτων στον Ορχομενό

«Ὡς ἐμεγαλύνθη τὰ ἔργα Σου Κύριε, πάντα ἐν σοφίᾳ ἐποίησας». Θα ‘λεγε κανείς ότι κάποιος που πρωτοέρχεται από τον Ορχομενό της Βοιωτίας δεν θα μπορούσε να αναφωνήσει πιο ταιριαστά λόγια από τα ανωτέρω λόγια του ιερού ψαλμωδού. Και αυτό γιατί ο Καλός Θεός ευλόγησε και ευεργέτησε τον Ορχομενό, όσο λίγα μέρη της πατρίδας μας. Εδώ στον Ορχομενό βρίσκεται η πηγή της ζωής, το γάργαρο και κρυστάλλινο νερό των πηγών των Χαρίτων, το σημείο που σύμφωνα με τη μυθολογία έκαναν το μπάνιο τους οι τρεις Χάριτες, οι αρχαίες θεότητες. Πέρα από τη φυσική ομορφιά του τοπίου, οι πηγές των Χαρίτων κάνουν τους γύρω κάμπους να είναι πλούσιοι και εύφοροι, καταπράσινοι και δροσεροί σε κάθε χρονική περίοδο. Σ’ αυτό το χώρο βρίσκονται τα εκτροφεία της πέστροφας, μοναδικής σε γεύση και ποιότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ορχομενός-01

Οι πλούσιες καλλιέργειες του Ορχομενού

Οι πλούσιες καλλιέργειες με τα σιτάρια και τα καλαμπόκια, τα βαμβάκια και τις ντομάτες, τα μποστάνια και τα κάθε λογής λαχανικά κάνουν τον Ορχομενό της Βοιωτίας ένα επίγειο κομμάτι παραδείσου. Και πάνω απ’ όλα αυτά, βρίσκονται οι απλοί, καταδεκτικοί και φιλόξενοι κάτοικοι του Ορχομενού, οι άνθρωποι του μόχθου και της θυσίας, που με τα ροζιασμένα, αλλά ευλογημένα από τον Πλάστη χέρια τους, καλλιεργούν τη γη του Ορχομενού, καλλιεργούν την καρποφόρα γη της Κωπαΐδας, το περιβόλι των Αθηνών, όπως χαρακτηριστικά λέγεται η αποξηραμένη αυτή λίμνη. Αυτοί οι άνθρωποι είναι που ομορφαίνουν περισσότερο τον ευλογημένο τόπο του Ορχομενού, αυτοί είναι η πιο πλούσια και εύφορη σοδειά του.

 

Η μεγάλη κληρονομιά του Ορχομενού

Τάφος του Μινύα-01

Η πύλη του θολωτού τάφου του Μινύα

Αυτοί οι άνθρωποι, πέρα από την ευλογία της ευφορίας και της ομορφιάς του τόπου τους, σηκώνουν στην πλάτη τους μια μεγάλη και βαριά κληρονομιά, το προνόμιο και μια μεγάλη ευθύνη να είναι οι κληρονόμοι και οι απόγονοι μιας ιστορίας που χάνεται στα βάθη των αιώνων, στην εποχή της προϊστορίας και του μύθου. Γιατί ο Ορχομενός έχει το προνόμιο να είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την ιστορική πορεία του Ελληνισμού, μέσα από τα μνημεία, από τα πολύ παλιά χρόνια, μέχρι και τη σημερινή εποχή.

Αρχαίο θέατρο-01

Το Αρχαίο Ωδείο του Ορχομενού

Πιθανολογείται πως στον Ορχομενό πρέπει να βρίσκεται η πρώτη στην Ευρώπη ανθρώπινη κατοικία. Στον Ορχομενό βρίσκεται το μεγάλο μνημείο της Μυκηναϊκής περιόδου, ο ξακουστός θησαυρός του Μινύου, ο περίφημος θολωτός τάφος με τη γεμάτη θαυμάσιες ανάγλυφες παραστάσεις σκεπή του νεκρικού δωματίου του, που υπολογίζεται ότι χτίστηκε κατά τη δεύτερη (2η) χιλιετηρίδα π.Χ. Δίπλα στο θησαυρό του Μινύου βρίσκεται το αρχαίο ωδείο του τετάρτου (4ου) π.Χ. αιώνα, όπου γίνονταν μουσικοί αγώνες προς τιμήν των Τριών Χαρίτων, τα λεγόμενα Χαριτήσια. Στο πιο ψηλό σημείο του Ορχομενού, πάνω στην οροσειρά του Ακοντίου, στον Υφάντειο λόφο, σώζονται τα λείψανα της Ακρόπολης του Ορχομενού, την οποία ξαναέχτισαν ο Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας μετά τη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. και ο γιος του Μέγας Αλέξανδρος, μετά την καταστροφή της Θήβας το 335 π.Χ.

Ακρόπολη Ορχομενού-01

Η Ακρόπολη του Ορχομενού

Την ίδια περίοδο ο Μέγας Αλέξανδρος πραγματοποίησε σπουδαία αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα, πολλά από τα οποία σώζονται μέχρι και σήμερα. Ιστορικά κείμενα αναφέρουν πως στην περιοχή του Ορχομενού υπήρχαν, επίσης, τα ιερά των τριών Χαρίτων, του Διονύσου, του μεγάλου ήρωα Ηρακλή, του Ασκληπιού, όπως και ο τάφος του μεγάλου διδακτικού ποιητή της αρχαιότητας Ησιόδου του Ασκραίου, ενώ ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη από απομεινάρια της παλιάς δόξας της πόλεως και του μεγάλου της πλούτου.

 

Ο Ορχομενός μέσα από τη Μυθολογία

Οι τρεις χάριτες

Οι τρεις Χάριτες

Ακόμα όμως κι από τη μυθολογία παίρνουμε πληροφορίες για τη σπουδαιότητα του Ορχομενού. Εκτός από τα λουτρά και το περιβόλι των τριών Χαρίτων, φαίνεται πως στον Ορχομενό βρίσκονταν και τα παλάτια των αρχαίων βασιλέων. Από τον Ορχομενό ξεκίνησαν ο Φρίξος και η Έλλη με το Χρυσόμαλλο κριάρι για να πάνε στη μακρινή Κολχίδα. Και μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι αρχαιολόγοι βρήκαν πελώρια πιθάρια τα οποία περιείχαν υπολείμματα από καβουρδισμένο σιτάρι.

Φρίξος και Έλλλη-01

Ο Φρίξος και η Έλλη αναχωρούν από τον Ορχομενό

Το γεγονός αυτό έδωσε πραγματικές διαστάσεις στο σχετικό ελληνικό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο η δεύτερη γυναίκα του Αθάμα, η Ινώ, επειδή ήθελε να βασιλέψουν τα δικά της παιδιά στο θρόνο του Ορχομενού και όχι τα παιδιά του Αθάμα από τον πρώτο του γάμο, έπεισε τις γυναίκες του Ορχομενού, πριν σπείρουν οι άνδρες τους τα χωράφια, να καβουρδίσουν το σπόρο. Όπως ήταν φυσικό, ο καβουρδισμένος σπόρος δεν βλάστησε ποτέ. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο βασιλιάς Αθάμας έστειλε πρέσβεις στο μαντείο των Δελφών για να μάθουν το λόγο της συμφοράς και τι πρέπει να γίνει. Τότε, η βασίλισσα Ινώ πλήρωσε τους πρεσβευτές κι έτσι αυτοί γυρίζοντας από τους Δελφούς ανέφεραν πως για να καρποφορήσει και πάλι η γη, πρέπει ο βασιλιάς Αθάμας να θυσιάσει το δύο παιδιά που είχε από τον πρώτο του γάμο, δηλαδή τον Φρίξο και την Έλλη.

Φρίξος και Έλλλη-02

Η πτώση της Έλλης στον Ελλήσποντο

Αναφέρει, λοιπόν, ο μύθος ότι τη βασίλισσα Νεφέλη, πρώτη σύζυγο του Αθάμα και μητέρα των δύο παιδιών, ούτε ο θάνατος δεν την εμπόδισε να προστατεύσει τα δύο παιδιά της από την συμφορά που θα ακολουθούσε. Τους έστειλε λοιπόν, το χρυσόμαλλο κριάρι, στο οποίο ανέβηκαν τα δύο παιδιά και ταξίδεψαν στην μακρινή Κολχίδα. Στο δρόμο, βέβαια, η Έλλη ζαλισμένη έπεσε στον Ελλήσποντο, ενώ ο Φρίξος μετά από μεγάλο ταξίδι έφτασε στην Κολχίδα. Χρόνια αργότερα ο θρυλικός Ιάσονας, εμπνευστής και διοργανωτής της αργοναυτικής εκστρατείας, ταξίδεψε μέχρι την Κολχίδα και με τη βοήθεια της κόρης του Αιήτη, Μήδειας, πήρε το χρυσόμαλλο δέρας και το έφερε πίσω στην Ελλάδα. Η μυθολογία αναφέρει πως ο Ιάσωνας ήτανε συγγενής με τους βασιλείς του Ορχομενού, οι οποίοι χρηματοδότησαν την αργοναυτική εκστρατεία, η οποία ξεκίνησε από το αρχαίο επίνειο του Ορχομενού, δηλαδή τη σημερινή Λάρυμνα της Φθιώτιδας.

Πρεσβεία στον Αχιλλέα

Λεπτομέρεια ερυθρόμορφης στάμνου, που απεικονίζει την πρεσβεία στον Αχιλλέα. Περίπου 480 π.Χ. Ο Αχιλλέας κάθεται σκεφτικός ανάμεσα στους Διομήδη, Οδυσσέα και Φοίνικα που έχουν έρθει, για να τον μεταπείσουν να γυρίσει στη μάχη.

Ωστόσο, ο Ορχομενός και ο πλούτος του αναφέρονται συχνά και σε άλλα γεγονότα. Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί και επικρατεί έως και σήμερα η αντίληψη ότι κάπου στον Ορχομενό είναι ακόμα κρυμμένοι θησαυροί και αρχαιότητες μεγάλης αξίας, με αποτέλεσμα πολλοί να μελετούν και να ερευνούν για να τα φέρουν πάλι στο φως. Για αυτό τον πλούτο και τους θησαυρούς του αρχαίου Ορχομενού μιλά και ο μεγάλος επικός ποιητής Όμηρος στην Ιλιάδα. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως, όταν ο Αχιλλέας θύμωσε και αποχώρησε από τον πόλεμο εναντίον της Τροίας και οι υπόλοιποι Έλληνες τον παρακαλούσαν να γυρίσει πίσω, αυτός τους απάντησε: «Δεν γυρίζω πίσω στη μάχη, ακόμα και αν μου δώσετε όλα τα πλούτη που συρρέουν στον Βοιωτικό Ορχομενό και στις Θήβες της Αιγύπτου, που θησαυρούς σαν κι αυτές (τις πόλεις), δεν έχει καμία άλλη χώρα» (Ιλιάδα, Ι, 379-384).

_______________________________________________________________________
Συνέχεια Σε:
Τα Χριστιανικά Μνημεία του Ορχομενού
_______________________________________________________________________

..............................................................................................................................................................
Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *