Τα Χριστιανικά Μνημεία του Ορχομενού

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ένας τόπος, όπως ο Ορχομενός, με τόσο μεγάλη προχριστιανική ιστορία, στα χρόνια του Χριστιανισμού εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε, όπως και τόσα άλλα μέρη στην πατρίδα μας. Και όμως, εκεί που υπήρχε η προχριστιανική δόξα, ήλθε η μόνη πραγματική δόξα, η δόξα η Χριστιανική και εκεί που ο τόπος ήταν κέντρο της λατρείας των ειδώλων και των δαιμόνων, έγινε κέντρο της μοναδικής αληθινής θρησκείας, της πίστεως στον Εσταυρωμένο Θεό της Αγάπης, της Καλοσύνης και της Συγνώμης.

Ψηφιδωτό δάπεδο παλαιοχριστιανικού ναού

Το ψηφιδωτό δάπεδο του παλαιοχριστιανικού ναού, που σώζεται μέχρι και σήμερα

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι, στην περιοχή του Ορχομενού, υπήρχε παλαιοχριστιανικός ναός και πως στη θέση του ναού αυτού υψώθηκε αργότερα ο ναός της Μεγαλόχαρης, η εκκλησία της Παναγίας μας. Η πίστη όμως των Ορχομενίων, σε κάθε εποχή, ανεγείρει θυσιαστήρια στον αληθινό Θεό.

Ι.Ν. Αγίου Σώζοντος 02

Ο ναός του Αγίου Σώζοντος

Έτσι, στις αρχές του ενδεκάτου αιώνα, με συνδρομή του Βυζαντινού αυτοκράτορα Βασίλειου Βουλγαροκτόνου, κτίζεται το θαυμάσιο τρίκογχο εκκλησάκι του Αγίου Σώζοντος, «ο Άγιος Σώστης», όπως χαρακτηριστικά τον ονομάζουν οι Ορχομένιοι, ο οποίος υπήρξε κάποτε και ενοριακός ναός της Σκριπούς.

Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου 02

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου

Όμως και στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τότε που όλα «τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά», η φλόγα της πίστεως καίει σ’ αυτό το τόπο και η πίστη των Ορχομενίων κτίζει την κατανυκτικότατη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, την τόσο φτωχή και απέριττη εξωτερικά, αλλά τόσο όμορφη και στολισμένη με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες της εσωτερικά. Και όταν ο ραγιάς ξύπνησε και το όνειρο του έγινε πραγματικότητα και η πατρίδα μας ελευθερώθηκε, ο ευσεβής λαός του Ορχομενού εξακολουθεί να αποδεικνύει την πίστη του υψώνοντας θυσιαστήρια του Ιησού Χριστού και κτίζοντας εκκλησίες στους Αγίους Του.

Ι.Ν. Ευαγγελιστή Λουκά 01

Ο ναός του Ευαγγελιστή Λουκά

Έτσι, παράλληλα με την ανάπτυξη του Ορχομενού και των κτισμάτων του, κτίζονται οι εκκλησίες του Ευαγγελιστή Λουκά και του Αγίου Νικολάου, των Αγίων Αναργύρων και της Μεταμορφώσεως του Χριστού, του Αγίου Χαραλάμπους και του Αγίου Δημητρίου, της Ζωοδόχου Πηγής και των Αγίων Θεοδώρων, του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Tριάδας, το θαυμάσιο τρισυπόστατο ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και τους νεοαναγειρόμενους ναούς της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Φανουρίου, του Αγίου Λαζάρου του Τετραημέρου και του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.

Παναγία η Σκριπού-02

Ο ναός της Παναγίας μας

Όλα αυτά που αναφέραμε, κάνουν τον Ορχομενό να καμαρώνει και να υπερηφανεύεται. Αλλά, όπως στο στερέωμα του ουρανού υπάρχουν χίλια μύρια άστρα κι ανάμεσα σε όλα αυτά το λαμπρότερο και ομορφότερο είναι ο ήλιος, έτσι κι ανάμεσα στα προχριστιανικά, αλλά και στα χριστιανικά μνημεία και κτίσματα του Ορχομενού, το λαμπρότερο και ενδοξότερο, το ομορφότερο και μεγαλοπρεπέστερο, το καύχημα και σέμνωμα του Ορχομενού και των κατοίκων του, είναι η εκκλησία και το παλιό μοναστήρι της Κυράς των Αγγέλων, της Μεγαλόχαρης, η Παναγία η Σκριπού, όπως τη λένε οι σοφοί και οι βυζαντινολόγοι, η Ορχομενιώτισσα όπως χαρακτηριστικά την ονόμασε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

_______________________________________________________________________
Επιστροφή Σε:
Γενικές Πληροφορίες για τον Ορχομενό
_______________________________________________________________________

..............................................................................................................................................................
Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *