Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων

Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων 03Ακριβώς απέναντι από την εκκλησία της Μεγαλόχαρης, στις παρυφές του λόφου της Δραγατσούλας, βρίσκεται το όμορφο ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων. Το εκκλησάκι αυτό κτίσθηκε το 19ο αιώνα και μέχρι το Νοέμβριο του 1994, που λειτούργησε το Δημοτικό Κοιμητήριο, ήταν ο Κοιμητηριακός ναός της ενορίας. Είναι μια όμορφη και απέριττη Βασιλική με τριγωνική κεραμοσκεπή.

Το 1994, Τρίτη του Πάσχα, το εκκλησάκι έγινε δυστυχώς στόχο εμπρηστών και καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. Η μεγάλη αγάπη, όμως, του λαού του Ορχομενού στους θαυματουργούς ιατρούς, αναστήλωσε το παρεκκλήσι αυτό, μέσα σε λίγους μήνες. Έτσι, στις 30 Ιουνίου του 1995 ο τότε Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας και σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμος τέλεσε τα θυρανοίξια του ναού αυτού. Σήμερα, ο ναός αυτός,, που στολίζεται με τις εικόνες των 20 θαυματουργών ιατρών, των Αγίων Αναργύρων, ξανάγινε και πάλι «πηγή Σιλωάμ», όπου προσέρχονται πλήθη ανθρώπων για να πάρουν την ίαση της ψυχής και του σώματος.

Ο ναός πανηγυρίζει τρεις φορές το χρόνο. Η πρώτη και μεγάλη πανήγυρη γίνεται την 1η Ιουλίου, εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των εκ Ρώμης. Την παραμονή 30 Ιουνίου στις 7.30 το απόγευμα ψάλλεται πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, ο Αγιασμός για την 1η του μήνα και στη συνέχεια, στο λόφο της Δραγατσούλας, λιτανεύεται η παλαιά εικόνα των Αγίων που διασώθηκε από τη μανία των εμπρηστών. Την 1η Ιουλίου, το πρωί, τελείται η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα στις 7 η ώρα ψάλλεται η παράκληση στους 20 θαυματουργούς ιατρούς για όλους τους ασθενείς μας. Η δεύτερη πανήγυρη του Ιερού Ναού γίνεται την 1η Νοεμβρίου, γιορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των εκ Μικράς Ασίας, υιών Θεοδότης. Την παραμονή, 31 Οκτωβρίου στις 5 η ώρα το απόγευμα, ψάλλεται Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα και ο Αγιασμός για την 1η του μήνα. Την 1η Νοεμβρίου, το πρωί, τελείται ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Η τρίτη Πανήγυρη είναι η 17η Οκτωβρίου, γιορτή και των 20 Αγίων Αναργύρων. Την παραμονή 16 Οκτωβρίου, 5 η ώρα το απόγευμα, ψάλλεται Μεγάλος Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα και στις 17 Οκτωβρίου το πρωί, τελείται Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

..............................................................................................................................................................
Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *