Ι. Ν. Αγίου Ιωάννη

Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου 01Πέντε λεπτά με τα πόδια από την πλατεία του Αγίου Σώστη και στο δρόμο για το Προσήλιο είναι κτισμένη η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Μια καθαρά βυζαντινή εκκλησία σε ρυθμό Σταυροειδή Εγγεγραμμένο με τρούλο κτίστηκε σε οικόπεδο που δόρισε στην ενορία μας το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στη Δεσφίνα, με πρωτοστάτη τον αείμνηστο Μητροπολίτη Φωκίδος Χρυσόστομο και τον άγιο ιερομόναχο π. Συνέσιο Μίχο.

Ο χώρος αυτός ήταν μετόχι του μοναστηριού της Δεσφίνας και εδώ κατά καιρούς έρχονταν οι μοναχοί για να φροντίσουν τη μεγάλη περιουσία της Μονής που υπήρχε στην περιοχή. Μετά την απαλλοτρίωση της περιουσίας της Μονής, ο χώρος αυτός έμεινε με τα κτίσματά του στην κυριότητα της Μονής του Προδρόμου, σύμφωνα με τα συμβόλαια γειτονικών ιδιοκτητών.

Σ’ αυτό τον ανέκαθεν εκκλησιαστικό χώρο κτίσθηκε πριν 55 χρόνια ένα μικρό ξωκκλήσι και στη θέση του, στις 13 Νοεμβρίου 1995 θεμελιώθηκε από τον τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας και σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και το Δήμαρχο Ορχομενού κ. Κωνσταντίνο Γκιζίμη, ο καινούριος ναός. Τα θυρανοίξια του ναού αυτού έγιναν στις 26 Σεπτεμβρίου 1998 από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ.κ. Ιερώνυμο.

Ο ναός είναι τρισυπόστατος. Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Προφήτη, Πρόδρομο και Βαπτιστή του Χριστού μας και τα δύο πλαϊνά κλίτη στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη το Θεολόγο και στον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο.

Οι μεγάλες πανήγυρεις του ναού αυτού είναι στις 29 Αυγούστου και στις 7 Ιανουαρίου.

Στις 28 Αυγούστου, στις 7 η ώρα το απόγευμα, ψάλλεται Μεγάλος Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα και γίνεται λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Στις 29 Αυγούστου το πρωί τελείται Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με Θείο Κήρυγμα.

Στις 6 Ιανουαρίου στις 5 η ώρα το απόγευμα τελείται Μεγάλος Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα και στις 7 Ιανουαρίου το πρωί τελείται Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με Θείο Κήρυγμα.

Επίσης πανηγυρικές ακολουθίες γίνονται στο ναό αυτό στις 23 Σεπτεμβρίου, εορτή της Σύλληψης του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στις 24 Φεβρουαρίου, εορτή της Α’ και Β’ Ευρέσεως της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου, στις 25 Μαΐου, εορτή της Γ’ Ευρέσεως της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και στις 24 Ιουνίου, εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου.

Ακόμα με πανηγυρικό τρόπο γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στις 13 Νοεμβρίου και η Ανακομιδή των Λειψάνων του στις 27 Ιανουαρίου, όπως και οι εορτές στη μνήμη και τη Μετάσταση του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννου του Θεολόγου στις 8 Μαΐου και στις 26 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

 

..............................................................................................................................................................
Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *