Ι. Ν. Αγίου Σώζοντος

Ι.Ν. Αγίου Σώζοντος 02

Το εκκλησάκι του Αγίου Σώζοντος ή του Αγίου Σώστη, όπως χαρακτηριστικά το ονομάζει ο ευσεβής λαός του Ορχομενού, τοποθετείται στην κεντρική πλατεία της ενορίας της Παναγίας της Σκριπούς στον Ορχομενό. Την περίοδο που η Παναγία μας λειτουργούσε ακόμα ως μοναστήρι ο ναός του Αγίου Σώζοντος αποτελούσε τον ενοριακό ναό.

Πρόκειται για ένα θαυμάσιο τρίκογχο βυζαντινό ναό με τρούλο, κτισμένο το 1010 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασίλειο το Β΄ το Βουλγαροκτόνο. Σύμφωνα με την παράδοση, ο ευσεβής βασιλεύς έχτισε το εκκλησάκι αυτό, μετά από μια νικηφόρα μάχη που έγινε στην περιοχή της Βοιωτίας. Στους εξωτερικούς τοίχους του διασώζονται αρχαία και παλαιοχριστιανικά μέλη, ενώ στο εσωτερικό του διακρίνονται τοιχογραφίες, οι αρχαιότερες των οποίων ανάγονται στον 11ο μ.Χ. αιώνα.

Ο ναός πανηγυρίζει στις 7 Σεπτεμβρίου, μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Σώζοντος. Τα τελευταία 32 χρόνια, με πρωτοβουλία του μακαριστού Πρωτοσυγκέλου της Μητροπόλεώς μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου π. Νικοδήμου, καθιερώθηκε σ’ αυτό το χώρο να γιορτάζεται και η Απόδοση του Πάσχα. Την παραμονή στις 7:30 το απόγευμα σε ειδική εξέδρα μπροστά στο εκκλησάκι ψάλεται ο εσπερινός και ο όρθρος του Πάσχα και ανήμερα της Απόδοσης, η Θεία Λειτουργία. Σαράντα μέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού, ο λαός του Θεού γεμίζει και πάλι την πλατεία του Αγίου Σώστη και με αναμμένα λευκά κεριά στα χέρια ψάλλει το «Χριστός Ανέστη».

..............................................................................................................................................................
Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *