Ι. Ν. Αγίου Χαραλάμπους

Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους 01Στο λόφο της Δραγατσούλας και μέσα στο πευκόφυτο δάσος της περιοχής του Ορχομενού βρίσκεται κτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους. Είναι μια μονόκλιτη Βασιλική με θολωτή κεραμοσκεπή. Κτίσθηκε τα πρώτα χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή από τους ευσεβείς Χριστιανούς της περιοχής.

Κάποιοι ηλικιωμένοι διηγούνται πως το εκκλησάκι κτίσθηκε μετά την ανεύρεση, με θαυμαστό τρόπο, της εικόνας του Αγίου στην περιοχή αυτή. Λέγεται, ότι μια ευσεβής γυναίκα έβλεπε συνεχώς στον ύπνο της έναν ασπρομάλλη σεβάσμιο γέροντα με μακρυά γενειάδα που της έλεγε ότι στην περιοχή αυτή βρίσκεται ένας πολύτιμος θησαυρός· να ψάξουν και θα τον βρουν. Στο ερώτημά της «Ποιος είσαι;» ο γέροντας απαντούσε:  «Έρχομαι από τη Μαγνησία της Μικράς Ασίας». Πράγματι, μετά από αναζήτηση, βρέθηκε η εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους του θαυματουργού, η οποία φυλάσσεται στο Εκκλησάκι αυτό μέχρι σήμερα, σαν θησαυρός πολύτιμος.

Το εκκλησάκι πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 10 Φεβρουαρίου. Το απόγευμα της παραμονής, 9 Φεβρουαρίου, στις 5 η ώρα γίνεται πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και Θείο Κύρηγμα και ανήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου, τελείται Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με Θείο Κήρυγμα. Ανήμερα της εορτής το απόγευμα στις 5.00 μ.μ., καθιερώθηκε τα τελευαταία 32 χρόνια να ψάλλονται στην εκκλησία της Παναγίας μας, η Παράκληση και οι Χαιρετισμοί του θαυματουργού Αγίου Χαραλάμπους.

..............................................................................................................................................................
Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *