Ι. Ν. Προφήτη Ηλία

Εικονοστάσι Προφήτη Ηλία 03Κάτω από την Ακρόπολη του Αρχαίου Ορχομενού, σ’ ένα πλάτωμα του Ακόντιου Όρους και λίγο ψηλότερα από το υδραγωγείο της πόλης του Ορχομενού βρίσκεται το προσκυνητάρι του Μεγάλου δίκαιου άνδρα της Παλαιάς Διαθήκης, του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτη. Απλό, ταπεινό και απέριττο, ίσα που χωράει τη μικρή εικόνα του πύρινου Προφήτη και ένα καντήλι θαμπερό, όπως λέει και το τραγούδι.

Παρόλα αυτά όμως, κάθε χρόνο στις 19 Ιουλίου, κάτω από τον πελώριο θόλο της Εκκλησία του Ουρανού, μπροστά σε αυτό το φτωχό προσκυνητάρι του Προφήτη Ηλία, συγκεντρώνεται ο ευσεβής λαός του Ορχομενού για να πάρει χάρη και ευλογία από το Μεγάλο Προφήτη. Ανεβαίνοντας το λόφο της Δραγατσούλας και περπατώντας ανάμεσα στα βράχια του βουνού, μυρίζοντας το θυμάρι και μαζεύοντας φυτιλάκια για το καντήλι του Προφήτη, συναθροίζεται στον Άη-Λια ο αγαπημένος λαός της Παναγίας. Και ο ιερέας, στις 7.30 το απόγευμα, τελεί τον Πανηγυρικό Εσπερινό με την Αρτοκλασία και εκφωνεί το Θείο Κύρηγμα. Και εκεί, υψώνοντας τα χέρια του στον Πανάγιο Τριαδικό Θεό και ευλογώντας την Παναγιοφρούρητη πόλη του Ορχομενού, που βρίσκεται στα πόδια του, παρακαλεί το Θεό λέγοντας: «Ἐπάκουσον ἡμῶν ὁ Θεός, ὁ Σωτὴρ ἡμῶν ἡ Ἐλπίς… καὶ ἵλεως, ἵλεως γενοῦ ἡμῖν… καὶ ἐλέησον ἡμᾶς».

..............................................................................................................................................................
Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *